امنیت در شبکه های کامپیوتری مهمترین مسئله و دغدغه مدیران مجموعه ها می باشد. شما می توانید امنیت اطلاعات شبکه خود را با استفاده از زیرو کلاینت ها تا حدود بسیار زیادی تامین کنید. در این مقاله موارد مختلف زیر را بررسی می کنیم:
- امنیت اطلاعات در زیرو کلاینت.
- حفاظت اطلاعات در شبکه های کامپیوتری.
- امنیت زیرو کلاینت نسبت به رایانه.
امنیت اطلاعات در زیرو کلاینت
وقتی صحبت از داده می شود منظور آمار، داشته، آگاهی و شناسه می باشد. اما در علوم رایانه، داده را به حروف و اعداد نسبت می دهند. حروف و اعدادی که از طرف انسان ارائه و به صورت صفر و یک در رایانه کاربرد دارد. اگر یک مرحله جلوتر برویم می رسیم به مفهوم اطلاعات. اصولا به داده هائی که موجب درک و فهم می شوند اطلاعات می گویند. اما اگر از داده های موجود نتوان چیزی متوجه شد دیگر به آن اطلاعات نمی گویند بلکه همان مفهوم داده را پیدا می کنند.حال این داده های موجود در جهان ما هر روز مبادله می شوند. برای اینکه بتوانیم از این داده ها و اطلاعات محافظت کنیم نیاز به تامین امنیت داریم. اینکه چگونه از اطلاعات خود محافظت کنیم سوالی است که همیشه در علوم رایانه مطرح بوده.
حفاظت اطلاعات در شبکه کامپیوتری
حفاظت اطلاعات در شبکه های کامپیوتری یکی از دغدغه های امروز مجموعه ها و شرکت ها می باشد. و همیشه این سوال برای مدیران پیش می آید که چگونه امنیت شبکه خود را به نحوه درست پیاده سازی کنند. استفاده از کامپیوتر در مجموعه ها علاوه بر هزینه های زیاد، بحث تامین امنیت را هم مطرح می کند. علاوه بر این باید از تامین امنیت تک تک رایانه های موجود در مجموعه خود اطمینان پیدا کرد. مباحث دیگر مانند پشتیبانی و… را هم باید در نظر داشت. اما با انتخابی درست و هوشمندانه می توان خیلی از هزینه ها را کاهش داد. می توان به جای اینکه از رایانه ها استفاده کرد، از زیرو کلاینت ها برای مجموعه خود بهره برد. در این مقاله قصد داریم نگاهی داشته باشیم به امنیت اطلاعات در زیرو کلاینت ها.
امنیت زیرو کلاینت نسبت به رایانه
- زیروکلاینت ها ویروسی نمی شوند: در زیرو کلاینت ها به دلیل اینکه هیچ اطلاعاتی ذخیره نمی شود و فاقد سیستم عامل می باشند ویروسی شدن آن ها هم منتفی است. ولی رایانه ها نسبت به زیرو کلاینت ها از لحاظ ویروسی شدن، آسیب پذیرتر می باشند. زیرا یک رایانه شامل قطعات مختلفی همچون رم، سی پی یو، هارد و… می باشد. به طور کلی اکثر بد افزارها برای اجرا شدن نیازمند سیستم عامل می باشند،که حسن بزرگ زیرو کلاینت ها نداشتن سیستم عامل است.
- انتقال پیکسل در شبکه: در رایانه ها اطلاعات بین رایانه و سرور به اشتراک گذاشته می شود. که این امر موجب قابل در دسترس بودن و جا به جائی اطلاعات بین رایانه و سرور در شبکه می شود. ولی در زیرو کلاینت ها به دلیل اینکه تمامی اطلاعات در سمت سرور پردازش می شود. هیچ گونه داده ای بین زیرو کلاینت و سرور رد و بدل نمی شود. تنها پیکسل هائی در بستر شبکه منتقل می شوند. که این امر موجب حفظ امنیت زیرو کلاینت ها می شود.
- رمزنگاری اطلاعات: زیرو کلاینت ها برای برقراری امنیت و انتقال اطلاعات بین خود و سرور، از پروتکل های مخصوصی استفاده می کنند. پروتکل هائی همچون DDP ،PCoIP ،RDP ،ICA ،HDX و.. که هرکدام با توجه به زیرساخت شبکه کاربرد دارند. نوع رمزنگاری در هر یک از این پروتکل ها تضمینی خواهد بود برای امنیت اطلاعات در شبکه. هر کدام از زیروکلاینت ها با توجه به ساختار و پشتیبانی از پروتکل های فوق می توانند اطلاعات و داده های مورد نظر را کدگذاری کنند. با کد گذاری اطلاعات، دسترسی و سرقت داده ها در شبکه سخت تر می شود.
- عدم سرقت اطلاعات: در زیرو کلاینت ها شما به بهترین شکل ممکن می توانید کاربران خود را کنترل نمائید. مسدود سازی پورت USB جهت جلوگیری از سرقت و حتی جا به جائی اطلاعات به راحتی امکان پذیر است.
- متمرکزسازی اطلاعات در زیروکلاینت: معمولا نقص های امنیتی همیشه از یک دستگاه شروع می شود. از آن جائی که اطلاعاتی در زیروکلاینت ذخیره نمی شود و کلیه اطلاعات در سرور متمرکز است، در نتیجه خطر از دست دادن اطلاعات و ویروسی شدن به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
- عدم نیاز به جا به جائی اطلاعات: به دلیل اینکه کلیه اطلاعات در سرور ذخیره می شود بنابراین نیازی به جا به جائی اطلاعات از یک زیروکلاینت به زیروکلاینتی دیگر نیست. تمامیuser ها دسکتاپ مخصوص به خود را دارند و جهت انتقال اطلاعات تنها کافیست فایل مورد نظر را به اشتراک بگذارند.
- ایمنی بیشتر با کارت های هوشمند: در بعضی از زیروکلاینت ها ورود و خروج کاربر به سرور با استفاده از کارت های هوشمند و توکن های سخت افزاری صورت می گیرد. کاربر تنها لازم است جهت ورود به صفحه کاربری خود، از کارت های هوشمند استفاده کند. در مقاله های قبل در مورد مزایای زیرو کلاینت و دلایل استفاده از زیروکلاینت نسبت به رایانه ها رو مورد بررسی قرار دادیم. در این مقاله سعی بر آن شد نگاهی به امنیت زیرو کلاینت ها داشته باشیم. با دلایل گفته شده می توان گفت استفاده از زیروکلاینت ها امنیت شبکه شما را به خوبی تامین می کند.
سوالات متداول در زیرو کلاینت ها
- آیا زیرو کلاینت ها امنیت بیشتری نسبت به کامپیوتر دارند؟
بله. زیرا تمامی اطلاعات در شبکه ای با بستر زیرو کلاینت به صورت متمرکز در یک قسمت ( سرور ) جمع می شود. به همین دلیل احتمال سرقت اطلاعات در زیرو کلاینت ها بسیار کمتر از حالت کامپیوتر ها می باشد.
- آیا زیرو کلاینت ها ویروسی می شوند؟
خیر. زیرو کلاینت ها فاقد قطعه مکانیکی می باشند و از خود سیستم عامل جدا ندارند. اگر در شبکه ای مبنی بر زیرو کلاینت امنیت سرور تامین شود بنابر این تمامی زیرو کلاینت ها به دلیل اتصال به سرور دارای امنیتی پایدار می شوند.
- رمزنگاری اطلاعات بر بستر زیرو کلاینت ها چگونه است؟
رمزنگاری اطلاعات بر داده های انتقالی در زیرو کلاینت ها بر اساس پروتکل های مختلف همچون RDP ، PCoIP ، ICA Citrix تعیین می شود. بستگی دارد کدام پروتکل را در شبکه خود فعال کنید. بر اساس همان پروتکل و نحوه پیاد ه سازی داده های انتقالی رمزنگاری می شوند.
- آیا در زیرو کلاینت ها می توان پورت های USB را مسدود کرد؟
بله. مانند کامپیوتر ها، می توان در زیرو کلاینت ها تمامی پورت ها را مسدود نمود.
- آیا راهی وجود دارد تا از سرقت دستگاه زیرو کلاینت جلوگیری نمود؟
برای جلوگیری از سرقت دستگاه های زیرو کلاینت می توان آن ها را به پشت مانیتور پیچ کرد. تقریبا تمامی زیرو کلاینت ها قابلیت پیچ شدن به مانیتور را دارند. اما اگر همچین قابلیتی وجود نداشت می توان با طراحی باکس های مخصوص و قرار زیرو کلاینت ها در آن، از سرقت آن ها جلوگیری کرد. خصوصا در مکان های عمومی همچون کتابخانه ها یا مدارس.
مطلب خوب بود .
مختصر و مفید .
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
خوشحالیم که خوشتون اومد .
ممنون از شما .
تمام تلاش تیم رایان اندیشه مایا بیان مسایل به زبانی ساده می باشد .
با تشکر.