انواع-cpu

cpu کامپیوتری یا همان پردازنده مرکزی یکی از مهمترین بخش های هر دستگاه الکتریکی است. حال این قطعه کامپیوتری می تواند تلفن همراه باشد یا یک ماشین. cpu ها انواع مختلف دارند و با اهداف مختلفی طراحی شده اند. در مقاله ای دیگر راهنمای خرید سی پی یو را به طور جامع دادیم. در این مقاله درباره انواع cpu صحبت می کنیم و موارد زیر را با هم بررسی می کنیم:

  • مقایسه انواع cpu.
  • انواع نسل های cpu اینتل.
  • رده بندی انواع cpu های اینتل.
  • انواع cpu سرور در شبکه کامپیوتری.
  • تعداد هسته های cpu.
  • حافظه cache در cpu.
  • انواع تکنولوژی پردازنده ها.
  • مشخصات پردازنده core i7.

مقایسه انواع سی پی یو

انواع-پردازنده

در حال حاضر بیشتر از یک دهه از شناخته شدن پردازنده های Intel Corei3 ،Intel Corei5 و Intel Corei7 توسط مشتریان میگذرد. با این حال بسیاری از افراد هنوز در خرید وانتخاب بین این پردازنده ها مردد میباشند و تفاوت بین آنها را دقیقا نمیدانند. این سردرگمی ها با ارائه طراحی جدیدی به نام  Sandy Bridge در سال ۲۰۱۱ توسط کمپانی  Intel شد انتظار می رود بسیار بیشتر شد. سندی بریج ( Sandy Bridge ) یک معماری‌ از سری معماری های پردازنده‌های شرکت اینتل میباشد. این معماری اولین بار در سال ۲۰۰۹ به نمایش در آمد و در March 2011  نیز به بازار عرضه شد. این نسل از CPUها، به کاربر قابلیت پردازش موازی را می‌دهد. همچنین در ابررایانه‌ها نیز میتوان این نسل از پردازنده ها را به کار برد.

انواع نسل های cpu اینتل

Corei3, Corei5 & Corei7

انواع-نسل-های-cpu-اینتل

به طور خلاصه، Corei7  نسبت به  Corei5 و نیز Corei5  نسبت به Corei3 قوی تر است. برخلاف تصور عامه که Corei7 را ۷هسته ای و Corei3 را ۳ هسته ای میپندارند؛ اعداد کنار نام این پردازنده ها تنها بیانگر توان های نسبی در پردازش هستند.

 رده بندی انواع cpu های اینتل

سطح نسبی توان در پردازش ( The relative levels of processing power) توسط امتیاز بندی کمپانی اینتل طبقه بندی می شوند. این رتبه بندی بر اساس مجموعه ای از متغیرها وهمینطور تکنولوژی های خاص اینتل صورت میگیرد.

  • متغیرها: تعداد هسته های پردازنده، سرعت پردازنده، میزان cache در پردازنده و….
  • تکنولوژی ها: توربو بوست (Turbo Boost) ویا هایپر تریدینگ  (Hyper-Threading) و….

رتبه بندی پردازنده ها ازCPU  های سلرون (Celeron) و پنتیوم (Pentium)، که به ترتیب دارای  ۱ و ۲ ستاره میباشند شروع  میشود. به همین صورت، پردازنده هایCorei3  دارای سه ستاره، پردازنده هایCorei5  دارای چهار ستاره و پردازنده هایCorei7  دارای پنج ستاره میباشند. توجه داشته باشید که گاهی، پردازنده های چند هسته ای بر اساس دستگاهی که در آن استفاده میشوند طبقه بندی میشوند. برای نمونه پردازنده های مورد استفاده در لپ تاپ ها و پردازنده های کامپیوتر های شخصی دسکتاپ از یکدیگر متمایز میباشند. هر کدام از این پردازنده ها خصوصیات مخصوص به خود را دارا هستند.

انواع cpu سرور در شبکه کامپیوتری

برای راه اندازی یک شبکه کامپیوتری، نیاز به تهیه دیدن یک سرور ( کامپیوتر مادر ) میباشد. با استفاده از این سرور، ایستگاه های کاری را راه اندازی و کنترل میکنیم. با توجه به نوع شبکه کامپیوتری، نیاز به سرور های متفاوتی برای هر شبکه میباشد.

  • حال سرور مورد نیاز را در چند نمونه از شبکه بررسی میکنیم:
    • حالت اول( Case):

در شبکه ای که کلاینت ها ( ایستگاه های کاری ) به صورت کیس( case) و دارای تجهیزات سخت افزاری کامل  باشند، ایستگاه های کاری یا همان کامپیوترهای شبکه به طور مستقل به پردازش و ذخیره اطلاعات میپردازند. در این شبکه نیاز به سرور قدرتمندی نبوده و سروری با حداقل توان، پاسخگوی نیاز شبکه خواهد بود. معمولا در این حالت،  بسته به تعداد کلاینت های شبکه، از یک سرور با پردازنده  Corei3 یا  Corei5  استفاده میکنند.

    • حالت دوم( Thin Client ):

در شبکه ای که کلاینت ها به صورت تین کلاینت باشند و تجهیزات سخت افزاری محدودی داشته باشند، ایستگاه ها یا همان کاربران تین کلاینت به طور نیمه مستقل به پردازش و ذخیره اطلاعات میپردازند. در چنین شبکه ای نیاز به سروری قدرتمند تر از حالت Case میباشد. اما نیاز به یک سرور با قدرت بسیار بالا نیز نمیباشد. زیرا هنوز مسئولیت بخشی از توان پردازش بر دوش تین کلاینت ها است. معمولا در این شبکه ها، با توجه به تعداد کاربران شبکه، از یک سرور با پردازنده Corei5 یا  Corei7  استفاده میکنند.

    • حالت سوم( Zero client ):

در شبکه ای که کلاینت ها به صورت زیروکلاینت باشند و دارای هیچگونه تجهیزات سخت افزاری نباشند، کاربران برای پردازش و ذخیره اطلاعات با این زیروکلاینت ها، کاملا به سرور وابسته میباشند. در این شبکه ها،در واقع زیرو کلاینت ها یک ترمینال های دسترسی به سرور میباشند. در چنین شبکه هایی از سرور هایی با قدرت پردازش بالا استفاده میشود که البته تمامی این قدرت سرور به تک تک زیروکلاینت ها منتقل میشود. معمولا در این شبکه های مبتنی بر زیروکلاینت، بسته به تعداد کاربران و کاربری سیستم ها، از سرور با پردازنده Corei5 یا  Corei7  استفاده میکنند.

تعداد هسته سی پی یو یا CPU Core

هسته-های-cpu

در پردازنده ها، هرچه که تعداد هسته ها افزایش یابد، تعداد Task یا Thread هایی که به طورهم زمان پردازش می شوند نیز افزایش می یابد. پایین ترین تعداد هسته ها را پردازنده های  Corei3 دارا می باشند، که تنها ۲ هسته است. امروزه تمامی نسخه های پردازنده های Corei3  ،۲ هسته ای میباشند. تمامی پردازنده های Corei5، به غیر از پردازنده Corei5-661  دارای ۴ هسته میباشند. پردازشگر Corei5-661، پردازنده ای ۲ هسته ای و با سرعت پردازش معادل ۳.۳۳ گیگا هرتز میباشد. پردازنده Corei3-560 نیز، پردازنده ای با سرعت پردازش ۳.۳۳ گیگاهرتزی میباشد. البته در هنگام خرید cpu با یک نگاه متوجه میشوید این پردازنده، مقرون به صرفه تر از Corei5-661 نیز میباشد!

 اما برای تصمیم گیری نهایی ابدا عجله نکنید.

توجه داشته باشید که در این حالت، چگونه برخی از فاکتورهای پردازنده، میتوانند توان نهایی در پردازش یک CPU را تحت الشعاع قراردهند. پردازنده  Corei3-560، دارای تعداد هسته و سرعت پردازش معادل  Corei5-661 است. اما تجربه نشان داده است که در شرایطی مشابه، خروجی ضعیفتری نسبت به پردازنده Corei5-661 خواهد داشت. زیرا Corei5-661 از تکنولوژی خاصی به نام توربو بوست (Turbo Boost) بهرمند میباشد.

حافظه Cache در سی پی یو چیست

حافظه-کش-در-cpu

زمانی که CPU با تکرار پردازش اطلاعات مشابه مواجه میشود، در حافظه Cache  خود، این اطلاعات تکراری را ذخیره می کند. حافظه  Cache پردازنده ها، مانند حافظه RAM میباشد و تنها تفاوت آن سرعت بالاتر آن است. درهردو حافظه ی RAM و  Cache فضایی جهت اطلاعاتی که مکرر استفاده می شوند نگه داشته میشود. در صورت نبود این امکان، CPU مجبور به خواندن مستقیم از روی هارددیسک بوده، که نیازمند زمان زیادی میباشد. به طور خلاصه، RAM، ترافیک هارددیسک را کاهش داده، درحالی که  Cache، ترافیک RAM  را کاهش میدهد. مشخص است که  دارا بودن  Cache با ظرفیت بیشتر، منجر به پردازش مقدار بیشتر اطلاعات و با سرعتی بالاتر خواهد شد. لذا در زمان خرید سی پی یو حتما بایستی cash را در نظر گرفت.

انواع تکنولوژی پردازنده ها

نرم افزار توربو بوست: تکنولوژی Intel Turbo Boost

تکنولوژی Intel Turbo Boost  امکان افزایش توان سرعتی را در زمان نیاز، را به طور فعال به پردازشگر میدهد. بالاترین میزانی از توان سرعت که در هر لحظه به واسطه توربو بوست می توان افزایش داد، به فاکتورهای مختلفی وابسته میباشد.

فاکتورهایی از جمله:

  • تعداد هسته های فعال پردازنده.
  • میزان نسبی جریان مصرفی.
  • میزان نسبی انرژی مصرفی.
  • میزان دمای پردازنده و….

در پردازنده  Corei5-661، بالاترین میزان فرکانس در پردازشگر معادل با ۳.۶ گیگاهرتز میباشد. و با توجه به این که هیچ یک از پردازنده های خانواده Corei3 دارای تکنولوژی توربو بوست نیستند، پردازنده Corei5-661 می تواند جانشین مناسبتری برای آن باشد. خوشبختانه تمامی پردازنده های Corei5 مجهز به آخرین ورژن از تکنولوژی توربو بوست ( Intel Turbo Boost-2 ) میباشند. هرکدام از این پردازنده ها جایگزین مناسبی برای پردازنده های سری Corei3 هستند.

 فناوری Hyper Threading

تکنولوژی هایپر تردینگ

فناوری-hyper-threading

در حالت کلی،یک هسته یا Core، میتواند در آن واحد تنها به پردازش یک Thread مشغول باشد. برای مثال، اگر یک CPU دارای دو هسته باشد، می توان در یک لحظه، به پردازش دو Thread  پرداخت. حال آنکه، شرکت اینتل، با ارائه تکنولوژی  Hyper Threading قابلیت پردازش همزمان چندین  را به یک هسته میبخشد. برای مثال، یک پردازنده از سری Corei3، با دو هسته، میتواند همزمان دو را توسط هر هسته پردازش کند. به طوری که در مجموع ۴ Thread را می توان به صورت همزمان اجرا کرد. در صورتی که، تعداد Thread هایی که یک پردازنده ۴هسته ای  Corei5 می تواند همزمان پردازش کند، در حالت عادی همانند  Corei3 در حالت Hyper Threading  خواهد بود.

(به علت عدم پشتیبانی از Hyper Threading  ).

  • البته به جز Corei5-661 که با داشتن دو هسته، و نداشتن تکنولوژی  Hyper Threading تنها دو Thread را میتواند در آن واحد پردازش کند.

مشخصات پردازنده core i7

مشخصات-پردازنده-core-i7

با وجود پردازنده های قویتر در بازار، اما پردازنده های  Corei7، به عنوان یکی از برترین و قویترین پردازنده ها در میان عموم شناخته میشوند. این پردازنده ها دارای ۴ هسته میباشند و از تکنولوژی Intel Turbo Boost  و  Hyper Threading پشتیبانی میکنند. همچنین دارا بودن ۸ مگا بایت حافظه Cache میباشند. بنابراین مجموعا ۸ Thread میتوانند به طور همزمان و با سرعت بسیار بالایی توسط CPU پردازش شوند. در این مقاله سعی ما بر معرفی کلی پردازنده ها بوده است. در صورت رضایتمندی شما از مطالب، در مقالات بعدی به طور کامل به معرفی هرنسل از پردازنده ها میپردازیم.

سوالات متداول cpu

  • تفاوت بین پردازنده های core i و Pentium در چیست؟

پردازنده های Pentium قدیمی تر هستند و پردازنده های core i چه از لحاظ تکنولوژی و چه از نظر قدرت پردازنده بسیار قوی تر هستند. پردازنده های core i دارای تکنولوژی هایپرتریدینگ، گرافیک مجزای داخلی و همچنین حرارت و مصرف کمتری می باشند.

  • اعداد نمایش داده شده کنار cpu ها نشانه چیست؟

این اعداد هر کدام نشان دهنده یک چیز می باشد. مثلا  cpu core i7 8250 K به ترتیب: عدد ۷ نشان دهنده سری پردازنده، عدد ۸ نشان دهنده نسل پردازنده ( یعنی نسل ۸ ) و ۳ رقم بعدی ( ۲۵۰) نشان دهنده SKU، و حرف k  نشان دهنده این است که cpu مختص چه نوع دستگاهی است. کامپیوتر یا موبایل.

  • چه طور می توان با ۴ هسته ۸ دستور را در یک زمان پردازش کرد؟

با استفاده ار تکنولوژی Hyper-Threading خود cpu به صورت اتوماتیک در صورت نیاز از ۴ هسته فعال به ۸ هسته فعال تبدیل می شود.

blank
درباره رایان اندیشه مایا

در صورت وجود هرگونه سوال می توانید با شماره تماس های مجموعه تماس حاصل فرمائید. همچنین می توانید شماره خود را برای ما ارسال نمائید، تا کارشناسان ما با شما تماس حاصل نمایند.

36 دیدگاه در انواع CPU
  1. blank

    مطلب جالبی بود.
    دستتون درد نکنه.

  2. blank

    مطلب خوبی بود. خیلی ساده و روان. دست شما درد نکنه.

  3. blank

    ممنون از مطلب فوق العاده خوبتون.

  4. blank

    سلام.
    وقت بخیر.
    مطلب خوبی بود.
    با تشکر.

  5. blank

    سلام یک سیستم می‌خوام برای گیم و ادیت فوق سنگین ۱۰۰ میلیون تومان دارم چی پیشنهاد میکنید؟
    لپ تاپ بخرم یا پی سی
    بهترین را میخوام در این محدوده قیمت

    • blank

      اگر برای ادیت فوق سنگین یا گیم می خواین توصیه می کنیم سمت کامپیوتر دسکتاپ برید و سمت لپ تاپ نرید. درسته که لپ تاپ جای کمتری رو می گیره و مزایای خودش رو داره ولی به دلیل اینکه می خواین مبلغ بالایی رو هزینه کنید توصیه می کنیم سمت PC برید.
      اگر لپ تاپ بگیرید شاید ارتقای اون در آینده براتون هزینه زیادی داشته باشه و در بعضی مواقع اصلا نمیتونید اون رو ارتقاع بدید مثلا ارتقاع یا تعویض کارت گرافیک در لپ تاپ سخته و اصلا نمیشه این کار رو انجام داد.
      ولی اگر سمت پی سی برید می تونید در آینده هم ارتقاع بدید و هم اگر قطعه ای از پی سی تون خراب شد اون را با هزینه ای معقول جایگزین قطعه ای دیگر کنید.
      خنک نگه داشتن پی سی، ارتقاع و جایگزینی قطعات در آینده برای پی سی راحت تر هست.
      در رابطه با اینکه چه قطعاتی را بخرید توصیه می کنیم اگر مادر برد خوبی را تهیه کنید و آینده نگری باشه نگاهتون می تونید حتی بعد از ۵ سال فقط قطعات همچون کارت گرافیک یا سی پی یو را عوض کنید. پس سعی کنید مادربردی را تهیه کنید که قدرت خوبی داشته باشه و بتونه از تکنولوژی های جدید و تازه پشتیبانی کنه چون همین تکنولوژی ها در چند سال آینده بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
      اینکه چه نوع قطعاتی را بخرید نمی تونیم توصیه ای خاصی را کنیم. ولی تهیه سی پی یو های نسل جدید اینتل و استفاده از کارت گرافیک های انویدیا را توصیه می کنیم. در ضمن اگر سیستم برای رندر و طراحی می خواین سمت کارت گرافیک های مخصوص این کار برید. مثلا کرات گرافیک های quadro انتخاب خوبی هست. این کارت گرافیک ها برای کارهای گرافیک طراحی شده ولی این دلیل نمیشه که نتونید با اون ها بازی کنید ولی اولویت استفاده از این کارت ها باری طراحی هستش.
      توصیه می کنیم برای اطلاعات در مورد کارت های گرافیکی مقاله زیر را بخونید:
      https://rayanandishe.ir/کارت-گرافیک

  6. blank

    سلام ببخشید انواع سری های سی پی یو چیست

    • blank

      سلام.
      وقت بخیر.
      به طور کلی ۲ نوع شرکت مطرح برای تولید سی پی یو داریم.
      شرکت AMD و intel که هر کدام از سی پو های تولید این شرکت ها مزایا و معایب خود را دارند و برای اهداف گوناگونی طراحی شده اند.
      توصیه می کنم جهت آشنایی بیشتر مقاله راهنمای خرید سی پی یو در سایت را در بخش مقالات بخوانید تا با انواع سی پیو ها آشنا شوید.
      یا اگر سوالی داشتید در همین ص بپرسید.
      با تشکر.

  7. blank

    سلام من میخوام cpu برای مادربورد G41M v3 بخرم بهتریش چیه میشه بهترین cpu رو معرفی کنید ممنون

    • blank

      مادر برد جزو سری های قدیمی هستش.
      نوع سوکت پستیبانی آن LGA 775 هستش.
      سی پی سو های زیر را پشتیبانی می کند:
      Core™ ۲ Extreme / Core™ ۲ Quad / Core™ ۲ Duo / Pentium® Dual Core / Celeron® Dual Core
      برای این مادر برد باید از cpu هایی استفاده کنید که از سوکت LGA 775 پشتیبانی می کنند.
      مثلا می تونید از سی پی یو
      Intel® Core™۲ Extreme Processor QX9650
      استفاده کنید.

      • blank

        من بهترین cpu رو براش میخوام
        اینی که گفتید بهترینه؟

        • blank

          باید به خیلی از عوامل نگاه کنید.
          هزینه و این که می حواهید دقیقا می خواهید چی کار کنید.. اون جوری بهتر میشه تصمیم گرفت.
          یکی از بهترین cpu ها برای این نوع سوکت ها مدل Q9650 چهار هسته ای که ۱۲ مگ کش دارد گزینه خوبی هست. البته اگر توی بازار باشه.
          در هر صورت پیشنهاد می کنم با یک شرکت تخصصی که در زمینه فروش قطعات کامپیوتر فعالیت دارد مشورت کنید.
          اونا می تونن بهتر راهنماییتون کنن.

  8. blank

    دیدگاه
    سلام وخسته نباشید
    تشکر بابت مقاله خوبتون خیلی مفید بود لذت بردم

  9. blank

    سلام
    ببخشید سیستم پیشنهادی بابت طراحی انیمیشن دوبعدی و یک بعدی و پاورپوینت فتوشاپ تا ۳میلیون تومان برای من می نویسی ؟
    فقط قطعات کیس به جز هارد و دی وی دی روم باشد؟
    متشکرم

    • blank

      سلام دوست عزیز .
      اگر برای کارهای گرافیکی و رندر می خواهید پبشنهاد می کنم بودجه خود را افزایش بدید . یا به سمت کیس های دست دوم و استوک برید .
      چون کارهای انیمیشن دو بعدی نیازمند منابع زیادی هستن خصوصا در هنگام رندر گیری .
      در هر صورت می تونید با شماره تلفن های شرکت تماس بگیرید تا در زمینه ارائه مشاوره رایگان یا تهیه کیس با گارانتی ۶ ماهه بهتون کمک کنیم .
      با تشکر .

      ۰۲۱-۶۶۹۴۳۷۵۳
      ۰۲۱-۶۶۵۸۲۴۰۳

    • blank

      سلام ببخشید انیمیشن سه بعدی نه – یک بعدی مثل کارتون سازی ساخت اسلاید حرکتی یا ساخت اپلکیشن اندروید ؟

      • blank

        سلام .
        بازم پیشنهاد می کنم بودجه بیشتری رو برای خرید اختصاص بدین .
        ساخت اپلیکیشن های اندروید سخت افزاری قوی رو طلب می کنه .
        مثلا برای ساخت اپلیکیشن های اندروید سیستم پیشنهادی زیر توصیه می شه :
        حداقل رم : ۸ گیگ
        سی پی یو : intel i7 نسل ۷
        هارد دیسک : SSD 256 Gig
        سیستم عامل : ۶۴ بیت
        تازه اگر بخواید یا نرم افزارهای گرافیکی هم کار کنید باید هزینه ای هم بابت کارت گرافیک پرداخت کنید .
        مثلا برای کار کردن با نرم افزاری مثل GenyMotion که شبیه سازی اندروید می باشد کارت گرافیک هم لازم دارید .
        در ضمن پیشنهاد می شه سمت لپ تاپ نرید چون هزینه بیشتری را باید پرداخت کنید . ترجیحا استفاده از کامپیوتر های رومیزی توصیه میشه .
        با تشکر .

        • blank

          صبح بخیر
          ببخشید چرا کارت گرافیک ننوشتی مهم نیست یعنی کارت گرافیک GT210 1G خوبه برای ساخت اندروید یا کارتون سازی یا ادوبی افتر CS6 ?
          در ضمن سی پیو G5400 راضی هستی؟

          • blank

            سی پیو G5400 ضعیف هستش .
            کارت گرافیک هم می تونید از گرافیک های Nvidia حداقل نسخه ۹۴۰MX و ترجیحا Nvidia GTX 1060 استفاده کنید .
            پردازشگر: i5 یا i7 از اینتل با حداقل فرکانس ۲ تا ۲.۵ .

  10. blank

    تفاوت پردازنده ی پنتیوم با کور ای چیه؟

    • blank

      سلام دوست عزیز
      پردازنده های پنتیوم قدیمی تر هستند . چه از لحاظ تکنولوژی و چه از لحاظ قدرت پردازنده . پردازنده های پنتیوم ارزان تر و ضعیفتر ، هستند . پنتیوم های جدید دو هسته ای هستند ، ولی پردازنده هائی مانند core i3 ، دو هسته ای هستند و ۴ رشته دارند یعنی با استفاده از تکنولوژی هایپرتریدینگ به ۴ هسته تبدیل می شوند . همچنین پردازنده های core i3 ، شامل گرافیک مجتمع قویتری می باشند .
      در مقاله های آینده در مورد این موضوع بیشتر صحبت می کنیم .

  11. blank

    جالب بود .
    ممنون.

  12. blank

    جالب بود .مفید و مختصر

  13. blank
    مازیار قارشی نسب ۳۰ فروردین ۱۳۹۸ در ۱۶:۵۹ پاسخ

    بسم تعالی

    مثل همیشه عالی و مفید، واقعا استفاده بردم.
    کاشکی این کتابای فقه و فلسفه هم میدادن به شما تا نویسندگی کنید.

    تو خودت نمره بیستی.

  14. blank

    سلام سی پی یو A6 چطوره خوبه به نظرتون؟؟؟
    بهم پیام بدین لطفا منتظرم

  15. blank

    دم شما گرم…خیلی مفید بود!

  16. blank

    با سلام
    انصافا برای من که هیچی از سخت افزار هالیم نیست خیلی مفید بود
    منتظر مطالب بعدی تون هستم
    با تشکر

  17. blank

    سلام و تشکر
    اطلاعات مفیدی را برای یک کاربر عمومی که میخواهد به صورت کلی برای خرید یک دستگاه خوب اقدام کند را در سایت قرار دادید؛ زبان نوشته قابل فهم و بسیار عالی ست.


[بالا]

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *