تجهیزات شبکه شامل موارد مختلفی همچون روتر ها، سوئیچ، بریج، ریپیتر ها، کابل های شبکه، مودم ها و اکسس پوینت ها، رک ها می شود. برای راه اندازی شبکه های کامپیوتری تهیه این نوع از تجهیزات شبکه مهم می باشد. خرید تجهیزات خوب و با کیفیت باعث می شود تا از شبکه ای مطمئن تر بهره مند شوید. و در آینده نگرانی در خصوص تجهیزات شبکه نداشته باشد.
آشنایی با تجهیزات شبکه
یکی از ارکان مهم در راه اندازی شبکه یک مجموعه، انتخاب نوع تجهیزات شبکه می باشد. هر مجموعه بستگی به نیاز خود، می تواند با انتخاب درست تجهیزات، هزینه های خود را کاهش دهد. در راه اندازی یک شبکه مراحل مختلفی وجود دارد.اولین مرحله بعد از بازدید از محیط مورد نظر، پیاده سازی یک سناریو مناسب می باشد. در مراحل بعدی، انتخاب نوع تجهیزات همچون روتر، سوئیچ و سرور مطرح می شود. وقتی صحبت از تهیه تجهیزات شبکه می شود اولین برندی که به ذهن متخصصین این حوزه خطور می کند، برند Cisco می باشد. شرکتی پرآوازه واقع در شهر سن خوزه ایالت کالیفرنیا که به جرات می توان گفت امروزه به بهترین تولید کننده قطعات شبکه تبدیل شده است.
شرکتی که نام و نماد خود را از پل گلدن گیت به ارث برده است. اگر بگوئیم مدیریت ۸۰ درصد از تمام شبکه این کره خاکی بر دوش محصولات این شرکت است دروغ نگفته ایم. روتر، سوئیچ، هاب، کابل های شبکه، ریپیتر، سرور و… هر کدام وظیفه ای منحصر به فرد را دارند. انتخاب درست تجهیزات می تواند علاوه بر کاهش هزینه های اولیه راه اندازی،شما را از ارتقاع تجهیزات در آینده مصون نگه دارد.
پروتکل
در مقاله های قبلی نگاهی اجمالی به تجهیزات شبکه داشتیم. در این مقاله قصد داریم نگاهی دقیقتر به این موضوع داشته باشیم. تجهیزات شبکه با نام های مختلفی همچون سخت افزار شبکه، دستگاه شبکه و… شناخته می شوند. با این وجود تمامی نام ها به یک معنی می باشد. اگر نگاهی به دستگاه های مختلف در شبکه داشته باشیم هر کدام در لایه مربوط به خود فعالیت می کنند.
لایه های مختلف در یک شبکه کامپیوتری همچون مناطق مختلف یک شبکه با قوانینی مشخص فعالیت می کنند که به این قوانین پروتکل می گویند.
به عنوان مثال کابل های شبکه وظیفه اتصال دستگاه های مختلف همچون کامپیوتر را به شبکه داخلی دارند. روترها وظیفه ارسال و دریافت داده را دارند.
انواع تجهیزات شبکه
در این مقاله قصد داریم با تجهیزات شبکه زیر آشنا شویم:
تجهیزات مورد نیاز در شبکه
کارت شبکه
کارت شبکه جهت اتصال کامپیوتر به شبکه،مورد استفاده قرار می گیرد که در سرعت های۱۰، ۱۰۰، ۱۰۰۰ MB/s عرضه می شوند. معمولا دارای پورت های Rj-45 و BNC می باشند جهت اتصال به شبکه های مبتنی بر کابل های مسی و فیبر نوری.
هاب شبکه
یکی از تجهیزات شبکه، دستگاه هاب می باشد. دستگاهی برای اتصال چند ایستگاه کاری در شبکه. همچون اتصال رایانه، پرینتر و…. یکی از وظایف هاب، انتقال داده در شبکه می باشد. داده ها به عنوان بسته در شبکه منتقل می شوند. بنابراین زمانی که یک هاست داده ای را به هاب ارسال می کند، هاب یک نسخه کپی از داده را به تمام پورت های خود ارسال می کند.بنابراین تمام پورت ها،اطلاعاتی در مورد داده مورد نظر دارند. و پورتی که صاحب داده است،داده را دریافت می کند.با این تفاسیر، هاب به دلیل عملکردی که دارد، فاقد امنیت کامل می باشد. همچنین به دلیل ارسال داده به تمامی پورت های خود، باعث کند شدن و افزایش ترافیک شبکه می شود. به عنوان مثال شبکه ای را فرض کنید که دارای ۵ کامپیوتر می باشد. اگر یک کامپیوتر اقدام به ارسال داده و شبکه مورد نظر تحت هاب کار کند،تمامی ۴ کامپیوتر دیگر داده ارسال شده را دریافت می کنند.حتی اگر احتیاجی به آن نداشته باشند. در نتیجه ترافیک شبکه بالا رفته و باعث کاهش راندمان و کندی شبکه می شود.
سوئیچ شبکه
از دیگر تجهیزات شبکه که کاربرد بسیاری دارد، سوئیچ می باشد. سوئیچ را می توان همانند یک هاب در نظر گرفت با این تفاوت که عملکردی هوشمندانه دارد. یک هاب فقط وظیفه ارسال و دریافت داده را دارد.ولی یک سوئیچ علاوه بر ارسال و دریافت داده، قابلیت فیلترینگ در برخورد با بسته های داده را هم دارد. برای درک بیشتر مفهوم آن به یک مثال توجه کنید. مجموعه ای را در نظر بگیرید که دارای ۵ کامپیوتر می باشد. و تمامی آن ها با یک سوئیچ به هم متصل شده اند. اگر کامپیوتر شماره ۱ داده ای را به کامپیوتر شماره ۲ ارسال کند فقط رایانه شماره ۲ آن را دریافت می کند. بدون آن که کامپیوترهای دیگر در شبکه داده مورد نظر را دریافت کنند. با این وجود امنیت در این شبکه به مراتب بیشتر از شبکه ای می باشد که بر بستر هاب پیکربندی شده است. سوئیچ ها که از ارکان مهم تجهیزات شبکه می باشند به دو دسته تقسیم می شوند. سوئیچ های Unmanageable و Manageable یا سوئیچ هائی که می شود آن ها را پیکیربندی نمود. و سوئیچ هائی که فاقد پیکربندی می باشند.بستگی به نوع شبکه و وسعت آن هر کدام کارائی خود را دارند.
معمولا برای کنترل و نگهداری شبکه های بزرگ و شبکه هائی که نیاز به مدیریت و کنترل دارند از سوئیچ های Manageable (قابل کنترل یا مدیریتی) استفاده می شود. از مشخصات این نوع سوئیچ ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل پهنای باند.
- امکان مدیریت از طریق وب.
- دارا بودن نرم افزار مدیریتی.
- تعداد پورت زیاد ( معمولا ۲۴ پورت به بالا ).
- رکمونت بودن.
- امکان افزودن ماژول های متنوع برای کارهای مختلف.
- توانائی کار در محیط لایه ۳ مدل OSI.
روتر شبکه
پس از معرفی تجهیزات شبکه همچون هاب و سوئیچ، نوبتی هم باشد نوبت دستگاه روتر است. روتر در لغت به معنی مسریاب می باشد. روتر دستگاهی است برای هدایت ترافیک از یک شبکه به شبکه ای دیگر.این شبکه می تواند اتصال شبکه ای خصوصی به یک شبکه ای عمومی باشد. می توان روتر را به عنوان یک افسر راهنمائی و رانندگی تشبیه کرد که مسیرهای مختلف شبکه را به جهت های مختلف هدایت می کند. روتر دستگاهی کاملا هوشمند است. یک دستگاه کاملا منطقی.
بریج (Bridge) شبکه
بریج یا پل جزئی دیگر از تجهیزات شبکه به حساب می آید. بریج در لغت به معنی پل است. این دستگاه ها قادر خواهند بود دو یا چند شبکه اترنت که دارای پروتکلی مشترک هستند را به هم متصل کنند. تفاوت سوئیچ و بریج در این است که بریج ها می توانند شبکه های غیر هم نوع (مانند اترنت و بی سیم) را به هم متصل کنند. تصویر زیر مفهوم بریج را تسهیل می کند.
ریپیتر شبکه
از دیگر تجهیزات شبکه، می توان به ریپیتر ها (Repeater) اشاره کرد. دستگاهی الکترونیکی که جهت تقویت سیگنال دریافتی در شبکه استفاده می شود.به عبارتی ساده تر، این دستگاه سیگنال ورودی را دریافت و پس از تقویت آن جهت ادامه مسیر مربوطه آن را رها می کند. هدف، تقویت سیگنال ورودی جهت طی کردن مسیری طولانی است. در مواقعی که مسافت بین دو نقطه زیاد باشد، می توان از این دستگاه استفاده کرد.
اکسس پوینت شبکه
یکی از تجهیزات شبکه که جهت راه اندازی اینترنت یک مجموعه کاربرد دارد اکسس پوینت می باشد.دستگاهی است که با آن می توان شبکه بی سیم را به شبکه محلی متصل نمود. داشتن یک پورت Rj-45 برای اتصال به سوئیچ و یک آنتن برای برقراری ارتباط با شبکه بی سیم از ویژگی های این دستگاه می باشد.
فایروال شبکه
از دیگر تجهیزات شبکه که وجود آن بسیار مهم است فایروال یا دیوار آتشین می باشد. فایروال یا دیوار آتشین نرم افزار یا سخت افزاری می باشد که در مرز شبکه داخلی با محیط بیرون قرار می گیرد. عملکرد یک فایروال همچون یک حصار می باشد.حصاری بین شبکه ای مطمئن و شبکه ای غیر قابل اطمینان. اگر بخواهیم تعریفی دقیق از فایروال در وب سایت های معتبر همچون مایکروسافت داشته باشیم می توان گفت:
نرم افزار یا سخت افزاری که توانائی تشخیص حملات مختلف، ویروس ها، هکرها، کرم ها را داشته باشد و در برابر انواع حملات و تهدیدات خارجی همچون یک دژ عمل کند باشد.
با استفاده از فایروال می توان تمامی ورودی و خروجی های شبکه را کنترل نمود. این یعنی تنها بسته هائی اجازه تردد در شبکه را دارند که با سیاست های امنیتی دیوار آتشین سازگار باشند.در غیر این صورت غیر مجاز شناخته شده و اجازه ورود به شبکه و یا خروج از آن را ندارند. شرکت های مختلفی در حوزه تولید فایروال فعالیت می کنند همچون: Cisco، Mikrotik Juniper،Kerio و غیره.
کابل شبکه
کابل های شبکه از دیگر تجهیزات شبکه می باشند که شریان های حیاتی یک مجموعه هستند. برای اینکه یک داده بتواند از یک رایانه به رایانه ای دیگر منتقل شود انتخاب کابل مناسب می تواند تاثیر بسیار بالائی در کارائی شبکه شما داشته باشد. در دنیای شبکه کابل های مختلفی وجود دارد همچون: کواکسیال، زوج به هم تابیده، فیبر نوری. کابل های کواکسیال به دلیل قدیمی بودن (عدم انعطاف، محدودیت در اندازه) دیگر کاربردی ندارند. استفاده از کابل های فیبر نوری به دلیل قیمت بسیار بالا کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. کاربرد این نوع کابل ها بیشتر در مناطق نظامی و وسیع می باشد. برای مصارف خانگی از کابل های زوج به هم تابیده استفاده می شود.
کابل های زوج به هم تابیده دو نوع هستند. کابل های بدون شیلد و کابل های شیلدار.
کاربرد شیلد برای کاهش نویز می باشد. به اختصار به این نوع کابل ها، کابل ها STP گویند.
در مقابل، کابل های UTP وجود دارند که همان کابل های بدون شیلد می باشند. از کابل های شیلد دار در مناطقی که نویز دارند استفاده می شود. مثلا محیط های خارج از خانه و یا مسافت های طولانی. مثلا هنگامی که کابل شبکه در کنار کابل برق استفاده شود، باید از کابل های شیلدار STP استفاده نمود.
سرور شبکه
از مهمترین تجهیزات شبکه که در هر مجموعه استفاده می شود سرور می باشد. وقتی صحبت از سرور می شود می توان دو نوع نگاه متفاوت داشت. سروری نرم افزاری و یا سخت افزاری.
این یعنی سرور هم می تواند یک دستگاه سخت افزاری همچون یک رایانه ساده باشد و یا یک نرم افزار باشد.
نرم افزاری که یک سری سرویس را در اختیار کاربران می گذارد. انتخاب نوع سرور باید مطابق با نیازهای فعلی و حتی آینده مجموعه شما باشد. اگر بخواهیم تعریفی ساده از سرور داشته باشیم می توان گفت:
سرور یک دستگاه، کامپیوتر، و یا یک برنامه می باشد که جهت مدیریت منابع به یک شبکه اختصاص داده می شود.
سرورها می توانند به دسته های مختلف همچون پرینت سرور، فایل سرور، سرورهای شبکه، و سرورهای پایگاه داده تقسیم بندی شوند.یک سرور می تواند همیشه روشن و در دسترس باشد. سروری که درون یک شبکه داخلی استفاده شود سرور تحت شبکه نام دارد که نیازهای کاربران داخل شبکه خود را رفع می کند. حال اگر شبکه بزرگتر و شامل رایانه هائی باشد که از درگاه اینترنت به هم متصل و در دسترس باشند،به آن ها سرورهای اینترنتی می گویند.
رک شبکه
از دیگر تجهیزات شبکه که وجود آن از اهمیت بالائی برخوردار است، رک می باشد. تمامی دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز، همگی باید در محلی مشخص قرار بگیرند. رک، محل مورد نظر و مناسب تجهیزاتی همچون سرور، سوئیچ، روتر، فایروال و… می باشد. محفظه رک جلوی ورود گرد و غبار را گرفته و همین امر باعث افزایش طول عمر دستگا های شما می شود. در نتیجه وجود یک رک مناسب در مجموعه شما بسیار مهم می باشد. به طور کلی رک ها به دو دسته دیواری و ایستاده تقسیم می شوند.انتخاب نوع رک با توجه به محل قرارگیری تجهیزاتی همچون سرور و… انتخاب می شود. رک ها در اندازه های مختلف عرضه می شوند. در این مقاله سعی بر آن شد که تجهیزات شبکه را بررسی کنیم. تجهیزاتی که انتخاب نادرست هر کدام از آن ها می تواند به عنوان یک گره کور در شبکه، نقش داشته باشد. انتخاب درست و صرف هزینه اولیه علاوه بر رفع نیازهای فعلی، شما را از ارتقاع تجهیزات در آینده مصون نگه دارد.همیشه سعی کنید در هنگام انتخاب تجهیزات شبکه، با افراد متخصص این حوزه مشورت نمائید.
شرکت رایان اندیشه مایا با سابقه ای درخشان، آماده ارائه مشاوره رایگان به شما مشتریان محترم می باشد.
سوالات متداول تجهیزات شبکه
- بهترین تجهیزات شبکه کدام برندها می باشند؟
در هر نوع وسیله برند های حوب و معروف زیاد می باشند. مثلا در بحث تجهیزات سخت افزاری همچون سوئیچ، روتر و مودم ها تجهیزات شرکت cisco جزو بهترین محصولات می باشد. در کابل های شبکه برند لگراند از بهترین های می باشد.
- تفاوت برند های نام آشنا با معمولی در چیست؟
برندهای معروف و قدیمی قیمت به مراتب بالاتری دارند. مثلا تجهیزات شبکه شرکت cisco قطعا از برند های متفرقه به دلیل کیفیت ساخت و عمر مفید بالا گرانتر می باشد. تنوع محصولات، کیفیت ساخت، راه اندازی آسان، داشتن ویژگی های نرم افزاری و سخت افزاری زیاد و متنوع تنها بخشی از دلایل تفاوت قیمت می باشد.
- هزینه خرید تجهیزات شبکه به چه صورت محاسبه می شود؟
هزینه خرید تجهیزات شبکه با توجه به مسایل مختلفی همچون: وسعت پروژه، آینده نگری، کیفیت مواد و تجهیزات مصرفی و خیلی از مسائل دیگر تعیین می شود. به طور کلی نمی توان بدون بازدید از محل پروژه قیمت تجهیزات را تعیین کرد.
آیا فروش تجهیزات شبکه هم دارید؟
به غیر از سرور خیر. در اجرای پروژه ها فقط تجهیزات شبکه را تامین می کنیم.