کابل-شبکه

کابل شبکه جزئی از خدمات پسیو شبکه می باشد که باید در انتخاب آن دقت فراوان داشت. در این مقاله موارد زیر را با هم بررسی می کنیم:

  • انواع کابل های شبکه.
  • ترتیب رنگ بندی.
  • آموزش سوکت زدن کابل LAN.
  • وسایل مورد نیاز جهت سوکت زدن.

کابل شبکه چیست

کابل شبکه یا Lan cable یا Ethernet cable برای انتقال داده ها از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر و یا شبکه های کامپیوتری استفاده می شود.طی مراحلی که باید طی شود داده های مورد نظر را انتقال میدهد. در واقع نقش یک واسطه را بازی میکند که اطلاعات را انتقال میدهد. برای کابل های شبکه تفاوتی ندارند که چه نوع اطلاعاتی رد و بدل می شود. کابل های شبکه از نظر ظاهری شبیه کابل تلفن هستند اما تفاوتی که این دو با یکدیگر دارند آن ها را از هم متمایز می کند. کابل تلفن از ۲ یا ۴ رشته تشکیل شده اما کابل های lan از ۸ رشته سیم تشکیل شده است که لزوما نیازی نیست حتما شامل ۸ رشته باشد. زیرا با همان ۴ رشته هم میتوان پهنای باند تا ۱۰۰ مگابیت در ثانیه را انتقال و دریافت نمود. علاوه بر این کابل های Lan هر دو سر آن یک سوکت وصل است که از آن طریق به دستگاه های شبکه وصل میشوند که پورت ورودی این کابل معروف به LAN  می باشد.

انواع کابل شبکه

  • کابل شبکه کواکسیال:

یکی از رایج ترین کابل های انتقال تصویر که دارای پهنای باند بسیار قوی می باشد. بدین منظور در شبکه های مخابراتی از آن نیز استفاده میشود که با نام های تمام مس یا روکش مس و تک فویل یا دو فویل تولید میشوند. این نوع کابل ها را میتوان با عنوان RG59  نیز شناخت. کابل های کواکسیال در برابر نویز پذیری بسیار مقام می باشند. زیرا از یک لایه عایق ضد برق غیر رسانا تشکیل شده اند. از این نوع کابل برای آنتن های دیجیتال و آنالوگ نیز استفاده می شود.

کابل-کواکسیال

  • کابل شبکه کابل فیبر نوری:

این نوع کابل نیز دارای پهنای باند بالایی است که از یک رشته سیم باریک و بلند تشکیل شده است. انتقال اطلاعات در این نوع کابل ها همانند سرعت نور صورت می گیرد. بیشتر برای مسافت های طولانی زیرزمینی و یا جاهایی که کابل های روکار مد نظر باشد از این نوع کابل استفاده میشود. همچنین کاربرد کابل های فیبر نوری در شبکه های پرسرعت و ارتباطات بیشتر است. به این دلیل که سرعت انتقال اطلاعات در این نوع ارتباطات بسیار مهم است. اما در نظر داشته باشید که کابل های فیبر نوری بسیار حساس می باشند. اگر کوچک ترین خراشیدگی در آن بوجود بیاید سرعت انتقال اطلاعات دیگر سریع نیست. گاهی ممکن است باعث قطعی شبکه شوند.

کابل-فیبر-نوری

  • کابل زوج تابیده شده:

این نوع کابل از ۴ نوع سیم زوج که هرکدام دارای رنگ متفاوت می باشد تشکیل شده است. اگرچه قیمت آن از کابل های کواکسیال ارزان تر است. اما قابلیت انعطاف پذیری بیشتری نسبت به آن ها دارند. نام دیگر این کابل ها، Twisted pair می باشد. برای شبکه های محلی Lan  بسیار مناسب هستند و به نوعی از پرکاربردترین کابل های شبکه محسوب میشوند. ما به طور روزمره با کابل های زوج به هم تابیده بسیار سر و کار داریم. برای اتصال کامپیوترها از کابل های زوج به هم تابیده یا Twisted pair  استفاده می شود. سوکتی که در این نوع کابل استفاده میشود Rj45 نام دارد و معمولا جنس آنها از مس می باشد. دسته بندی این نوع کابل Lan به چند روش می باشد.
در اینجا معروف ترین آنها به شرح ذیل می باشد.

کابل های زوج به هم تابیده انواع مختلف دارند که به شرح زیر می باشند.

  • cat3.
  • cat5.
  • cat5e.
  • cat6.
  • cat6e.

انواع-کابل-زوج-تابیده-شده
کابل های  cat5 و cat4 و cat3 از۴ زوج مسی تشکیل شده اند. cat5  نسبت به cat3 تعداد رشته های بیشتری دارد. به همین دلیل سرعت بیشتری در انتقال اطلاعات دارند. از این نوع کابل ها برای مسافت های طولانی استفاده میشود. در جدول زیر می توانید دسته بندی انواع کابل های شبکه را مشاهده کنید:

دسته بندی پهنای باند حداکثر طول نوع کابل کاربرد
Cat 1 تا ۱ مگابیت بر ثانیه —– زوج به هم تابیده کابل تلفن های قدیمی
Cat 2 تا ۴ مگابیت بر ثانیه —– زوج به هم تابیده شبکه هایی با توپولوژی Token Ring
Cat 3 تا ۱۰ مگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده Token Ring و ۱۰Base-T
Cat 4 تا ۱۶ مگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده شبکه هایی با توپولوژی Token Ring
Cat 5 تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده اترنت، فست اترنت و Token Ring
Cat 5e تا ۱ گیگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده اترنت، فست اترنت و اترنت گیگابیتی
Cat 6 تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده اترنت گیگابیتی و اترنت ۱۰ گیگابیتی ( ۵۵ متر )
Cat 6a تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده اترنت گیگابیتی و اترنت ۱۰ گیگابیتی ( ۵۵ متر )
Cat 7 تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه ۱۰۰ متر زوج به هم تابیده اترنت گیگابیتی و اترنت ۱۰ گیگابیتی ( ۱۰۰ متر )

ترتیب رنگ بندی کابل

سوکت زدن کابل های شبکه بسیار مهم است. زیرا اگر تنها یک کابل را جابه جا بزنید کل شبکه مختل می شود. کابل های شبکه را به ۲ صورت نوع A و نوع B تقسیم بندی میکنند. که ترتیب رنگ بندی در هرکدام بسیارمهم است و باید حتما رعایت شود در غیر این صورت کل شبکه مختل می شود.

  • نوع T-568A.

ترتیب رنگها درسوکت زدن در این مدل استاندارد کابل شبکه به ترتیب از چپ به راست بدین صورت می باشد.

سفید سبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفید آبی، نارنجی، سفید قهوه ای، قهوه ای.

استاندارد-رنگ-بندی-کابل-T-568A

  • نوع T-568B.

این نوع در ایران بسیار رایج تر می باشد که ترتیب رنگبندی آن به صورت ذیل می باشد.

سفید نارنجی، نارنجی، سفید سبز، آبی، سفید آبی، سبز، سفید قهوه ای، قهوه ای.

استاندارد-رنگ-بندی-کابل-T-568B

نحوه سوکت زدن کابل شبکه:

در هنگام سوکت زدن دقت فرمایید که هر رشته کابل در یک پین مخصوص خود قرار بگیرد. ابتدا کابل های شبکه را به صورت یکسان می بریم. و بعد از این مرحله با آچار مخصوص شبکه سوکت را پانچ میکنید. اطمینان پیدا کنید که رشته های سیم دقیقا پانچ شده باشند و شل نشده باشند. مانند شکل زیر:

نحوه-سوکت-زدن-کابل-شبکه

و در نهایت با تستر شبکه میتوانید از صحت سوکت زدن مطمئن شوید. دقت کنید که هر دو سر کابل شبکه را به تستر وصل نمایید و آن را از لحاظ سالم بودن تست کنید.

لوازم مورد نیاز سوکت زدن کابل شبکه:

  1. کابل شبکه : قطعا به یک کابل جهت سوکت زدن و انتقال اطلاعات احتیاج دارید.
  2. سوکت یا کانکتور : برای اتصال بخش های یک مدار از کانکتورها استفاده می شود. حتی در بخش هائی که احتمال خرابی در آینده وجود دارد از کانکتور ها استفاده می شود.
  3. آچار شبکه : ابزاری که کابل Lan را به سوکت های RJ-45 متصل می کند.
  4. استیریپر شبکه : استیریپر یا همان سیم لخت کن شبکه که وظیفه آن از نامش پیداست، وظیفه لخت کردن سیم ها را دارد.
  5. تستر کابل : تستر کابل شبکه نشان می دهد که آیا کابلی که ما سوکت زدیم سالم است یا نه…؟

لوازم-مورد-نیاز-سوکت-زدن-کابل-شبکه

تستر شبکه دو قسمت دارد.
یک قسمت آن به یک سر کابل lan و قسمت دیگر تستر به سر دیگر همان کابل وصل می شود. بخوام خیلی راحت توضیح بدم کار تستر شبکه این است که اتصال بین دو سر کابل شبکه را تست می کند.

سوالات متداول کابل های شبکه

  • چرا کابل های فیبر نوری به نسبت کابل های کواکسیال یا زوج به هم تابیده گرانتر هستند؟

کابل های فیبر نوری به دلیل سرعت بالا در انتقال داده، پشتیبانی از فواصل بیشتر، حفظ بالای امنیت اطلاعات، قابلیت اطمینان بیشتر، طراحی نازک و سبکتر به نسبت کابل های دیگر قیمت بیشتری دارند.

  • چگونه از صحت کابل های زوج به هم تابیده اطمینان حاصل کنیم؟

با استفاده از دستگاه تستر می توان از سالم بودن کابل های زوج به هم تابیده اطمینان حاصل کرد. یک سر کابل شبکه را به یک سر دستگاه تستر و سر دیگر آن را به سر دیگر تستر وصل می کنیم تا سالم بودن کابل شبکه معلوم شود.

  • اگر مسافت بین دو دستگاه کامپیوتر در یک شرکت زیاد بود ( بیش از ۱۰۰ متر ) از کدام نوع کابل استفاده کنیم؟

معمولا در داخل یک شرکت و بین دو کامپیوتر از کابل های دو زوج استفاده می شود. برای مسافت های بیشتر از ۱۰۰ متر هم، می توان با قرار دادن یک ریپیتر و یا یک سوئیچ این مشکل را حل کرد.

blank
درباره رایان اندیشه مایا

در صورت وجود هرگونه سوال می توانید با شماره تماس های مجموعه تماس حاصل فرمائید. همچنین می توانید شماره خود را برای ما ارسال نمائید، تا کارشناسان ما با شما تماس حاصل نمایند.

2 دیدگاه در آشنایی با انواع کابل شبکه
  1. blank

    سایتتون خیلی خوبه .
    مطالب مفید و مناسب و مختصر .
    دست شما درد نکنه .
    موفق باشید .


[بالا]

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *